AdSense

sobota, 18 lipca 2015

Kruche ciasto wiśniowe z pianką

              Kruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel.


0,5 kg mąki
5 jajek
5 dag smalcu
25 dag margaryny
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 duże (64g) opakowanie kisielu wiśniowego
1 kg wiśni (pozbawić pestek)
5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu)

Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając ubijania wlewać powoli gorący, świeżo ugotowany( zgodnie z przepisem na opakowaniu) kisiel. Powstałą piankę rozprowadzić na wiśniach. Zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystudzenia.


2 komentarze:

  1. Ciekawe z tym kisielem, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za pierwszym razem ugotowałam kisiel przez pomyłkę bo nie przeczytałam dokładnie przepisu. Wyrosła efektowna pianka i tak się przyjęło.

    OdpowiedzUsuń

AdSense