AdSense

piątek, 21 listopada 2014

Drożdżówka bez wyrabiania

             Drożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od niezawodnej Iny12 z forum Smaczny.pl. Drożdżówkę można upiec z dowolnymi dodatkami, z samą tylko kruszonką lub bez niczego.


5 jajek
10 dag świeżych drożdży
1,5 szklanki cukru pudru (w oryginalnym przepisie 1 szklanka)
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki

Wszystkie składniki, w takiej kolejności jak zostały podane, dodawać do większego naczynia. Bez mieszania i żadnej innej ingerencji odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystko razem zamieszać do połączenia składników. Wyłożyć do natłuszczonej dużej formy. Użyłam największej, tej z piekarnika. Na wierzchu można ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny (rozpuścić i ochłodzić)
po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 żółtko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense