Tort przełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny.
Biszkopt:
6 dużych jajek
7 łyżek cukru
5 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
Krem kakaowo-śmietankowy :
2 opakowania (500 g) śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 opakowania Śnieżki
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
duża łyżka kakao
Dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
kilkanaście wiśni z alkoholu
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać olej, a następnie proszek do pieczenia oraz ocet. Mąkę (krupczatkę i ziemniaczaną) wymieszać z kakao, połączyć delikatnie z masą jajeczną. Upiec, wystudzić, przekroić na dwie części.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ubić śmietanę z dodatkiem Śnieżki i cukru pudru. Dodać kakao i powoli wlewać wystudzoną żelatynę.
Krążki ciasta posmarować dżemem, przełożyć grubą warstwą tężejącego kremu śmietankowego. Na wierzchu również rozprowadzić krem, posmarować boki tortu. Pozostały krem wykorzystać do dekoracji. Dodatkowo można ułożyć wiśnie z alkoholu.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bajecznie się prezentuje:) Idealny na urodziny:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco. Uwielbiam śmietanowe torty :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam śmietanowe torty. Ten był urodzinowy. Szybko zniknął - jak przystało na tort z bitą śmietaną.
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić torty. :) Dużo przy nich pracy, ale efekt końcowy zawsze powala. Twój jest cudowny. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Powiedziałabym, że ten tort raczej nie jest bardzo pracochłonny. Zrobiłam go właśnie dlatego, że nie miałam czasu na przygotowanie bardziej wypasionego tortu urodzinowego.
OdpowiedzUsuń