12 dag margaryny
7 żółtek
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag mąki tortowej
1/2 szklanki śmietany 18%
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto rozprowadzić na blaszce (36x24) wyłożonej papierem.
Ciasto II białe:
7 białek
20 dag cukru pudru
12 dag margaryny
7 dag mąki tortowej
6 dag mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, powoli wlać roztopioną i oziębioną margarynę. Ciasto rozłożyć równą warstwą na cieście I.
Ciasto III brązowe:
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotować jak każde ciasto biszkoptowe i wylać na ciasto II. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Wystudzone ciasto oblać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciasto jest efektowne. Fajnie wygląda wśród innych ciast i ciastek na stole.
OdpowiedzUsuń