AdSense

niedziela, 23 listopada 2014

Miodownik za słonecznikiem

           To ciasto jest już powszechnie znane w wersji z orzechami. Dzisiaj trochę zmodyfikowane, zamiast orzechów słonecznik.


Ciasto:
50 dag mąki
20 dag margaryny
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki mleka
15 dag cukru
2 łyżki miodu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 2 placki oddzielnie w tej samej blaszce (23x32 wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 15 minut, 180 stopni), na trzeciej części ciasta rozłożyć masę ze słonecznikiem i upiec (ok. 25 minut). Wystudzone placki przekładać masą kakaową. Placek ze słonecznikiem ma być na górze. Pozostawić na kilkanaście godzin, aby ciasto skruszało.

Masa ze słonecznikiem:
30 dag łuskanego słonecznika
3 łyżki miodu
15 dag cukru
10 dag masła

Wszystko razem króciutko przesmażyć.

Masa do przełożenia:
25 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
6 łyżek wody
2 duże łyżki kakao
10 łyżek mleka w proszku

Wszystkie składniki oprócz mleka chwilę gotować na małym ogniu. Gdy masa przestygnie dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Wystudzić. Przekładać ciasto gdy masa zacznie gęstnieć.

2 komentarze:

  1. Mniam, mniam i jeszcze raz mniam :) Bardzo fajny przepis i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

AdSense