Piernik, który upiekłam w ubiegłym roku na podstawie przepisu ewylukas z cincin. Jest przepyszny, a przepis zasługuje na rozpowszechnienie. Przygotowanie trwa 3 tygodnie. Trzeba przystąpić do dzieła na początku grudnia - jeśli ciacho ma być gotowe na święta.
50 dag mąki
25 dag cukru
25 dag miodu
30 ml wódki
2 jaja
czubata łyżka masła
łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
15 dag suszonych śliwek
10 dag rodzynek
50 ml kawy rozpuszczalnej
100 ml whisky (w oryginale wódka, mnie odpowiada whisky).
Ponadto:
powidło lub marmolada do przełożenia
polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu
Śliwki
namoczyć, osączyć i pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę,
sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, alkohol, kakao, śliwki i rodzynki.
Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec
około 60 min w temp 200 stopni. Temperaturę należy dostosować do własnego piekarnika, w razie potrzeby obniżyć. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień w chłodne miejsce (odkładam do lodówki). Po upływie tygodnia bardzo gęsto nakłuwać wykałaczką. Kawę wymieszać z alkoholem (50 ml), nasączyć ciasto, ponownie zawinąć w folię. Odłożyć na kolejny tydzień. Po tym czasie przekroić ciasto, najlepiej na 3 warstwy, nasączyć pozostałym alkoholem i przełożyć powidłem lub marmoladą. Można polać piernik polewą i zawinąć w folię na kolejny tydzień. Można zawinąć bez polewania, a polewę przygotować po upływie ostatniego tygodnia.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz