AdSense

sobota, 2 sierpnia 2014

Kruszonkowy placek ze śliwkami i czekoladą

Kruszonkowiec ze śliwkami i czekoladą. Pycha. Śliwki i czekolada to od dawna znane i lubiane połączenie smaków. Jeśli do tego dołączymy kruche ciasto i piankę będzie jeszcze ciekawiej.



Ciasto:
75 dag mąki pszennej
7 żółtek
1,5 szklanki cukru
1,5 kostki margaryny
10 dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
7 białek
9 łyżek cukru
1 duże opakowanie budyniu wanilinowego
ok. 40 dag śliwek
nutella lub inny krem czekoladowy ok. 400 g

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w dużej  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadzić połowę kremu czekoladowego, a następnie ułożyć śliwki pokrojone na ćwiartki. Białka z cukrem ubić na sztywno, połączyć z budyniem (w proszku), wyłożyć na śliwki. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone, jeszcze gorące ciasto udekorować pozostałym kremem czekoladowym. Kroić gdy całkowicie wystygnie.

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, inny niż tradycyjne kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojej rodzince ciasto smakuje. Domagają się powtórki.

    OdpowiedzUsuń

AdSense