Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
Do garnka dać margarynę i olej. Ogrzewać do rozpuszczenia margaryny, następnie zdjąć z ognia. Od razu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (33x22) wyłożoną papierem do pieczenia.
Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
Margarynę rozpuścić i wystudzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Palcami zagnieść kruszonkę.
Masa serowa:
40 dag twarogu na sernik
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
5 białek
1/4 szklanki oleju
2 duże łyżki gęstej śmietany
1 duże(na 3/4 l mleka) opakowanie budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka octu
Dodatkowo:
ok. 60 dag śliwek np. węgierek
Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut.
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńDawno temu piekłam sernik ze śliwkami, smakował bajecznie :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)
Ja upiekłam ze śliwkami pierwszy raz. Wyszło całkiem fajnie. Będzie powtórka bo śliwek nadal pod dostatkiem.
OdpowiedzUsuń