AdSense

niedziela, 17 sierpnia 2014

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Śliwki to o tej porze roku jeden z najłatwiej dostępnych owoców. Od dawna wiadomo, że wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Do ich cennych właściwości można zaliczyć również tę, że są idealnym dodatkiem do ciast. Dzisiaj proponuję sernik z dodatkiem śliwek i kruszonką.



Ciasto:
1/2 kostki margaryny
2 łyżki oleju
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego

Do garnka dać margarynę i olej. Ogrzewać do rozpuszczenia margaryny, następnie zdjąć z ognia. Od razu dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę (33x22) wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruszonka:
1/4 kostki margaryny
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
niepełna szklanka mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego

Margarynę rozpuścić i wystudzić, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Palcami zagnieść kruszonkę.
Masa serowa:
40 dag twarogu na sernik
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
5 białek
1/4 szklanki oleju
2 duże łyżki gęstej śmietany
1 duże(na 3/4 l mleka) opakowanie budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka octu

Dodatkowo:
ok. 60 dag śliwek np. węgierek

Ser wymieszać z żółtkami, połączyć z olejem, śmietaną i budyniem. Białka ubić na sztywno, ubijając dodać cukier i ocet. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać kruszonką. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni, następnie pozostawić we wyłączonym i uchylonym piekarniku na 10 - 15 minut.



2 komentarze:

  1. Mmm, pyszności :)
    Dawno temu piekłam sernik ze śliwkami, smakował bajecznie :) Twój wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja upiekłam ze śliwkami pierwszy raz. Wyszło całkiem fajnie. Będzie powtórka bo śliwek nadal pod dostatkiem.

    OdpowiedzUsuń

AdSense