Post trochę spóźniony. Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te ogórki. Nie bardzo wiadomo jak je wydobyć z butelki. Najprościej będzie po wyjęciu kilku ogórków z wierzchu odlać trochę zalewy i obciąć butelkę na takiej wysokości aby można ją było włożyć do lodówki. Przed umieszczeniem w lodówce butelkę należy przykryć folią spożywczą. W ten sposób można przechowywać ogórki jeszcze przez kilka tygodni.
Niewielkie, kształtne ogórki
korzeń chrzanu
czosnek
liście laurowe (2-3 na butelkę)
zasuszony koper z nasionami
liście wiśni, dębu, winogron
sproszkowana, ostra papryka - po pół łyżeczki na butelkę
Zalewa (przykładowa ilość)
5 litrów wody
8 łyżek soli
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka kolendry
kilkanaście ziaren pieprzu
Ugotować zalewę, ostudzić.
Ogórki układać w słojach lub butelkach, przekładać dodatkami w ilości stosownej do objętości naczynia. Zalewać ostudzoną zalewą, zakręcić. Pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, następnie przenieść do chłodniejszego i ciemniejszego pomieszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz