To ciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie.
Ciasto jasne:
5 jajek
25 dag margaryny
35 dag mąki
25 dag cukru
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto kakaowe:
20 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
1 łyżka majonezu
2 jajka
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
3-4 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Fajnie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńFajnie. Moim domownikom też się podoba.
OdpowiedzUsuń