AdSense

środa, 27 sierpnia 2014

Ucierane ciasto z kakaowym paskiem

       To ciasto jest powszechnie znane jako makowiec. Tutaj wersja z kakao zamiast maku. Ciasto jest pyszne, pięknie wyrasta i bardzo szybko znika. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a wygląda efektownie.


Ciasto jasne:
5 jajek
25 dag margaryny
35 dag mąki
25 dag cukru
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto kakaowe:
20 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki kakao
1 łyżka majonezu
2 jajka
1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
3-4 łyżki gęstej śmietany

Wszystkie składniki wymieszać. Śmietany dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję zbliżoną do ciasta jasnego i aby można je było rozprowadzić.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić równomiernie połowę jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i drugą część jasnego. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

AdSense