AdSense

sobota, 30 sierpnia 2014

Kruche różyczki

Bardzo dekoracyjne ciasteczka różyczki. Smak? - Ot, zwyczajne kruche ciasteczka. Fajnie wyglądają. Między innymi wypiekami będą ozdobą każdego stołu.


Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
2 łyżki wody
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 białko

Z wymienionych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i mocno schłodzić. Wałkować na grubość ok. 3 mm i szklanką wycinać kółka. Układać po 3 kółka tak, aby zachodziły na siebie do połowy. Przez środek posmarować białkiem, a następnie zwijać w ruloniki zaczynając od kółeczka ciasta, które jest na wierzchu. Każdy rulonik przeciąć   w poprzek na dwie części (powstaną dwie różyczki), lekko ścisnąć przy podstawie, a górę lekko odwinąć na wierzch kształtując płatki róż. Gotowe różyczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zrumienienia, około 20 minut. Jeszcze gorące ciasteczka posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie i przepysznie :) Trzeba spróbować

    http://bonapetit2xm.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować bo robi się je łatwo i szybko, a fajnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń

AdSense