Jak już wspominałam strzępiec to jedno z moich ulubionych ciast. Dzisiaj strzępiec w jeszcze jednej odsłonie. Przepis taki sam jak tutaj . Modyfikacja polega jedynie na tym, że zamiast jasnego budyniu użyłam czekoladowego, a oprócz powideł dodałam kawałeczki śliwek. To wystarczyło aby zmienić smak i wygląd ciasta.
6żółtek
3 czubate szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 margaryna
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku
4 łyżki śmietany kwaśnej
na czubek łyżeczki amoniaku
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
powidła (użyłam czekopowidła własnej roboty)
kilkanaście śliwek lub innych owoców
1 szklanka cukru
6 białek
1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka)
cukier puder do posypania
Margarynę
z mąką, proszkiem i cukrem posiekać. Dodać żółtka rozmieszane ze
śmietaną i amoniakiem, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną część wyrobić z
kakao. Ciasto mocno schłodzić. Jasną cześć ciasta rozwałkować i dać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. posmarować powidłem i poukładać owoce. Następnie zetrzeć ciasto kakaowe.Ubić pianę z białek na sztywno
,dodać 1 szklankę cukru i jeszcze ubić, pod koniec dodać budyń
(proszek). Pianę wyłożyć na ciasto i
na wierzch zetrzeć ostatnią część ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo fajny ten strzępiec :)
OdpowiedzUsuńLubię piec wszelkie strzępce, skubańce, kruszonki. Zawsze się udają. Polecam jako dodatek budyń czekoladowy.
OdpowiedzUsuń