AdSense

czwartek, 28 sierpnia 2014

Stokrotka

Bułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao.


Składniki ciasta:
ok. 50 dag mąki
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego               
1 opakowanie suchych drożdży
7 łyżek cukru
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła
cukier wanilinowy

Składniki kruszonki:
1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego


Dodatkowo: dowolne dodatki do nadziewania

W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać jogurt, mleko i masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat obsypany mąką, lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 9 części, uformować bułeczki nadziewając je wybranymi dodatkami. Na natłuszczonej blaszce lub w dużej tortownicy ułożyć stokrotkę. Na wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą, obsypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense