Bułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao.
Składniki ciasta:
ok. 50 dag mąki
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie suchych drożdży
7 łyżek cukru
1/3 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki miękkiego masła
cukier wanilinowy
Składniki kruszonki:
1/4 kostki margaryny (roztopić)4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo: dowolne dodatki do nadziewania
W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać jogurt, mleko i masło, wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć na blat obsypany mąką, lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 9 części, uformować bułeczki nadziewając je wybranymi dodatkami. Na natłuszczonej blaszce lub w dużej tortownicy ułożyć stokrotkę. Na wierzchu posmarować jajkiem rozbełtanym z wodą, obsypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz