AdSense

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ogórki konserwowe

Przepis na konserwowanie ogórków znaleziony dawno temu w internecie. Nie zapisałam strony. Korzystam z niego już od kilku lat. Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki. Polecam.



Ogórki - świeże, raczej nieduże
czosnek
cebula
marchew
gorczyca
zasuszony koper

Ogórki ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków cebuli, pół łyżeczki gorczycy, kilka plasterków marchwi i gałązkę kopru wraz z nasionami.

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
2 szklanki octu 10%

Z podanych składników zagotować zalewę. Ostudzić. Zalewać ogórki w słoikach. Pasteryzować 8 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense