AdSense

poniedziałek, 22 września 2014

Całuski drożdżowe

Pulchne, a zarazem kruche i nie bardzo słodkie całuski drożdżowe.


70 dag mąki
4 dag drożdży
4 łyżki cukru
200 g gęstej śmietany
4 dag masła
2 jajka
2 żółtka
cukier wanilinowy
szczypta soli

dowolne owoce do nadziewania
cukier puder do posypania

Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty.  Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense