70 dag mąki
4 dag drożdży
4 łyżki cukru
200 g gęstej śmietany
4 dag masła
2 jajka
2 żółtka
cukier wanilinowy
szczypta soli
dowolne owoce do nadziewania
cukier puder do posypania
Mąkę posiekać z masłem, zrobić zagłębienie, w którym rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodać pozostałe składniki, krótko wyrobić. Uformować kulę, włożyć do naczynia, przykryć i umieścić w lodówce na 5-6 godzin. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Wycinać kółeczka szklanką, nadziewać owocami. Sklejać tylko boki, środek pozostawić otwarty. Upiec na złoty kolor (180 stopni ok. 20 minut). Posypać cukrem pudrem.
70 dag mąki
OdpowiedzUsuń4 dag drożdży
4 łyżki cukru
200 g gęstej śmietany
4 dag masła
2 jajka
2 żółtka
cukier wanilinowy
szczypta soli
dowolne owoce do nadziewania
cukier puder do posypania
czy w tym przepisie nie ma pomyłki? na taka ilość mąki tylko 4dkg masła?