Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka.
Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)
Krem budyniowy:
2 i 1/2 szklanki mleka
5 żółtek
3 duże łyżki mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
Odlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Ugotować budyń. W czasie gotowania cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
Masa piankowa:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)
1/4 szklanki wody
Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce wystudzonej galaretki. Piankę rozprowadzić na masie budyniowej. Wyrównać powierzchnię, obsypać kakao lub startą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz