AdSense

wtorek, 16 września 2014

Kremówka z pianką

       Delikatna kremówka z kremem budyniowym i lekką pianką. Koniecznie potrzebne są świeże jajka, gdyż do przygotowania pianki używa się surowego białka.



Biszkopt upieczony z 5 jajek wg dowolnego przepisu (blacha26x34)

Krem budyniowy:
2 i 1/2 szklanki mleka
5 żółtek
3 duże łyżki mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 dag masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao

Odlać 3/4 szklanki mleka, wymieszać z mąką i żółtkami. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Ugotować budyń. W czasie gotowania cały czas mieszać aby nie przypalić. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, porcjami dodawać wystudzony budyń. Gładki krem połączyć z kakao, wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.

Masa piankowa:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki o dowolnym smaku (polecam agrestową)
1/4 szklanki wody

Wodę zagotować, rozpuścić galaretkę. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 łyżce wystudzonej galaretki. Piankę rozprowadzić na masie budyniowej. Wyrównać powierzchnię, obsypać kakao lub startą gorzką czekoladą. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense