AdSense

sobota, 13 września 2014

Zapiekane ziemniaki z wieprzowiną i musztardą

Wygodny sposób na obiad, który robi się sam w piekarniku, w czasie gdy my możemy spokojnie zająć się czymś innym. Prosta zapiekanka z kilku składników.



ok. 1,5 kg ziemniaków
ok. 40 dag (lub więcej) mięsa wieprzowego z łopatki lub karkówki
1 duża cebula
3-4 łyżki oleju rzepakowego
3-4 łyżki musztardy
pół łyżki soli
pół łyżki oregano
pieprz czarny mielony

Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić. Mięso pokroić w kostkę lub w paski. Dodać pozostałe składniki. Wszystko razem wymieszać, po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia. Naczynie przykryć. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 80 minut . Podawać z dowolną surówką.

2 komentarze:

  1. Danie wygląda świetnie! Napewno wypróbuję Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że będzie smakowało. Robiłam pierwszy raz, rodzinka chwaliła.

    OdpowiedzUsuń

AdSense