Ciasto z sezamem wg zamieszczonego już wcześniej przepisu ucierane ciasto z kakaowym paskiem . Tylko pasek został zmieniony na sezamowy, reszta bez zmian.
Zaczynamy od przygotowania warstwy z sezamem.
15 dag sezamu
10 dag margaryny
2 łyżki miodu
1/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki
2 białka
Rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą z białek.
Ciasto:
5 jajek
25 dag margaryny
35 dag mąki
25 dag cukru
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
powidła lub krem czekoladowy
cukier puder do posypania
Margarynę
utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać powoli śmietanę, a następnie partiami mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie
połączyć z ciastem.
Połowę ciasta rozprowadzić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłem (użyłam czekopowidła domowej roboty). Wyłożyć warstwę sezamową, a następnie delikatnie łyżeczką nakładać pozostałą część ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz