AdSense

piątek, 19 września 2014

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego

Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty.

 

25 dag mąki
1,5 dag drożdży
2 żółtka
10 dag masła
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
jajko do smarowania

Farsz:
ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu
ok. 20 dag kapusty kiszonej
1 cebula
łyżka smalcu
1 jajko
przyprawa np. Kucharek
pieprz
czosnek granulowany lub świeży

Z czterech łyżek mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia, następnie połączyć z mąką, żółtkami i solą. Zagnieść ciasto dodając pod koniec olej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić na smalcu. Zmielić mięso razem z kapustą i cebulą. Dodać jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła. Posmarować masłem, złożyć w kopertę, rozwałkować w prostokąt i znów smarować masłem, złożyć. Czynność tę powtórzyć cztery razy. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm, pociąć na prostokątne kawałki, nadziewać i formować paszteciki. Zostawić na kilkanaście minut aby lekko podrosły, następnie smarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Upiec w temperaturze 200 stopni 15 - 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense