Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty.
25 dag mąki
1,5 dag drożdży
2 żółtka
10 dag masła
0,5 szklanki mleka
2 łyżki oleju
szczypta soli
jajko do smarowania
Farsz:
ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu
ok. 20 dag kapusty kiszonej
1 cebula
łyżka smalcu
1 jajko
przyprawa np. Kucharek
pieprz
czosnek granulowany lub świeży
Z czterech łyżek mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia, następnie połączyć z mąką, żółtkami i solą. Zagnieść ciasto dodając pod koniec olej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i
zeszklić na smalcu. Zmielić mięso razem z kapustą i cebulą. Dodać
jajko, przyprawić i wymieszać. Gdy ciasto zwiększy 2-krotnie objętość wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować w kształcie koła. Posmarować masłem, złożyć w kopertę, rozwałkować w prostokąt i znów smarować masłem, złożyć. Czynność tę powtórzyć cztery razy. Następnie rozwałkować na grubość ok. 5-7 mm, pociąć na prostokątne kawałki, nadziewać i formować paszteciki. Zostawić na kilkanaście minut aby lekko podrosły, następnie smarować jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Upiec w temperaturze 200 stopni 15 - 20 minut.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz