Puszek lub inaczej babka puchowa. Tym razem ciasto delikatnie zmodyfikowane i upieczone w formie prostokątnej 32x23.
6 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki zwykłej
2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżki octu 10%
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 duże opakowanie budyniu np. o smaku krówki
3 łyżki mleka
2 duże łyżeczki kakao
Margarynę z cukrem utrzeć. W czasie ucierania dodawać po jednym jajku, a następnie partiami pozostałe składniki oprócz budyniu, mleka i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie połowę ciasta, przy pomocy sitka posypać je kakaem. Drugą część ciasta wymieszać z budyniem i mlekiem, delikatnie łyżeczką nakładać na kakao. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Ależ delikatne :)
OdpowiedzUsuńDelikatne i miękkie chociaż równocześnie trochę suche. Polecam z lukrem.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste, pyszne ciasta, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: lekcjewkuchni.blogspot.com