AdSense

wtorek, 2 września 2014

Puszek

Puszek lub inaczej babka puchowa. Tym razem ciasto delikatnie zmodyfikowane i upieczone w formie prostokątnej 32x23.


6 jajek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki zwykłej
2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżki octu 10%
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 duże opakowanie budyniu np. o smaku krówki
3 łyżki mleka
2 duże łyżeczki kakao

Margarynę z cukrem utrzeć. W czasie ucierania dodawać po jednym jajku, a następnie partiami pozostałe składniki oprócz budyniu, mleka i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić równomiernie połowę ciasta, przy pomocy sitka posypać je kakaem. Drugą część ciasta wymieszać z budyniem i mlekiem, delikatnie łyżeczką nakładać na kakao. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.

3 komentarze:

  1. Delikatne i miękkie chociaż równocześnie trochę suche. Polecam z lukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste, pyszne ciasta, wypróbuję:)
    zapraszam do mnie: lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

AdSense