AdSense

wtorek, 9 września 2014

Niby Królewiec

To ciasto jest podobne do  ciasta znanego pod nazwą Królewicz lub Królewiec, a jednak trochę inaczej wykonane i trochę inaczej smakuje. To taka szybsza wersja tego ciasta.


Ciasto biszkoptowe
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka z cukrem ubić na puch. Pod koniec ubijania wlać wodę, po czym dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Upiec w blaszce 26x34 wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto miodowe
30 dag mąki pszennej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 jajko
15 dag cukru
15 dag margaryny

Rozgrzać margarynę z miodem, dodać cukier, wymieszać, przestudzić. Do przestudzonej masy dodać mąkę, sodę i jajko. Wymieszać. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec do zrumienienia (ok. 20 minut w temp. 180 stopni).

Krem
1/2 litra mleka
10 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 dag masła lub margaryny

Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodawać porcjami masło. Mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciepły krem wylać na przestudzone ciasto miodowe, przykryć ciastem biszkoptowym. Oblać polewą czekoladową. Pozostawić na kilka godzin (najlepiej do następnego dnia) w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense