AdSense

sobota, 7 czerwca 2014

Babka cytrynowa na majonezie

Puszysta babka o smaku cytrynowym, oblana cytrynowym lukrem. Jest to zmodyfikowany przepis na babkę majonezową, który znajduje się tutaj.


Tym razem użyłam:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)

Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.

Przykładowy przepis na lukier:
Kilka dużych łyżek cukru pudru
sok z cytryny

Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku lub odrobinę gotowanej wody.


2 komentarze:

  1. Droga Autorko, właśnie upiekła się babka wg. zamieszczonego wyżej przepisu, jest mięciutka, aromatyczna i wilgotna, po prostu pysznie-idealna! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że przepis się przydał i babka smakowała.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

AdSense