Tym razem użyłam:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 opakowania kisielu cytrynowego (duże na 3/4 litra wody)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary)
Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać lukrem.
Przykładowy przepis na lukier:
Kilka dużych łyżek cukru pudru
sok z cytryny
Cukier puder wsypać do miski, dodać sok z cytryny. Ucierać do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeżeli lukier jest zbyt rzadki dosypać cukru pudru, jeśli zbyt gęsty dodać soku lub odrobinę gotowanej wody.
Droga Autorko, właśnie upiekła się babka wg. zamieszczonego wyżej przepisu, jest mięciutka, aromatyczna i wilgotna, po prostu pysznie-idealna! Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał i babka smakowała.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń