1/2 opakowania makaronu pełnoziarnistego świdry
1 opakowanie "Warzyw na patelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki)
ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
mała cebula
2 jajka
3 łyżki gęstej śmietany
ok. 15 dag startego żółtego sera
sól, pieprz, czosnek granulowany, Kucharek
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut, aż zapiekanka lekko się zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz