AdSense

niedziela, 22 czerwca 2014

Noc i dzień

Puszyste, delikatne, pyszne. Takie właśnie ciasto kryje się pod nazwą "Noc i dzień". Przepis zapisany bardzo, bardzo dawno temu w jednym z moich najstarszych zeszytów. Niewielki koszt i niewielki nakład pracy. Ciasto idealne na każdą okazję.



Składniki:
40 dag mąki
40 dag cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego)
6 jajek
30 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
10 łyżek mleka
2 łyżki kakao
mały słoik powidła
cukier puder do posypania

 Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, jedną część połączyć z kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić jasną część ciasta i posmarować powidłem. Aby sobie ułatwić zadanie można powidło podgrzać lekko w mikrofalówce. Na wierzch rozłożyć ciemną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Wygląda ładnie i dobrze smakuje. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

AdSense