Puszyste, delikatne, pyszne. Takie właśnie ciasto kryje się pod nazwą "Noc i dzień". Przepis zapisany bardzo, bardzo dawno temu w jednym z moich najstarszych zeszytów. Niewielki koszt i niewielki nakład pracy. Ciasto idealne na każdą okazję.
Składniki:
40 dag mąki
40 dag cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego)
6 jajek
30 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
10 łyżek mleka
2 łyżki kakao
mały słoik powidła
cukier puder do posypania
Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę, jedną część połączyć z kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić jasną część ciasta i posmarować powidłem. Aby sobie ułatwić zadanie można powidło podgrzać lekko w mikrofalówce. Na wierzch rozłożyć ciemną część ciasta. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Wygląda ładnie i dobrze smakuje. Polecam.
OdpowiedzUsuń