AdSense

piątek, 27 czerwca 2014

Mielonka wieprzowa na dwa sposoby

      Mielonka wieprzowa do kanapki. Dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem. Można ją oczywiście dowolnie modyfikować i dowolnie komponować dodatki.


80 dag łopatki wieprzowej
10 dag  wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

I. Majeranek do obtaczania

II. 2-3 łyżki startego żółtego sera
pół łyżeczki oregano

Ok. 2/3 przygotowanej łopatki zmielić razem z boczkiem. Pozostałe mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Całość wyrobić aż mięso stanie się mocno kleiste. Z połowy masy uformować wałek, obtoczyć w majeranku. Drugą połowę masy mięsnej wyrobić z startym serem i oregano, uformować podobnie jak pierwszą (bez majeranku). Następnie każdy wałek oddzielnie zawinąć bardzo ciasno i szczelnie w folię. Końce foli związać. Gotować na parze pod przykryciem ok. godziny. Przed zdjęciem folii mocno schłodzić.

2 komentarze:

  1. Ładnie wygląda :) a o jaką konkretnie folię ci chodzi ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawijałam w folię spożywczą, zwykłą do pakowania żywności.

    OdpowiedzUsuń

AdSense