Składniki:
Piernik:
40 dag mąki
0,5 kostki margaryny
25 dag cukru
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżeczki kakao
0,5 opakowania przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody
Pianka:
1 szklanka śmietany 18%
1 szklanka wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1 opakowanie "Śnieżki"
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
truskawki w dowolnej ilości
ok. 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty
Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180 stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę aby ciasto było równe i bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz