AdSense

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Piernik z truskawkami i cytrynową pianką

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i  galaretką. Całkiem niezłe połączenie.



Składniki:

Piernik:
40 dag mąki
0,5 kostki margaryny
25 dag cukru
2 jajka
4 łyżki powideł
3 łyżeczki kakao
0,5 opakowania przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody

Pianka:
1 szklanka śmietany 18%
1 szklanka wody
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1 opakowanie "Śnieżki"

Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki truskawkowej
truskawki w dowolnej ilości
ok. 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty


Margarynę roztopić, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180  stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę aby ciasto było równe i  bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę ze "Śnieżką", następnie dodać galaretkę. Tężejącą piankę cytrynową wylać na ciasto i ułożyć połówki truskawek. Schłodzić. Na wierzch wylać galaretkę truskawkową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić w lodówce na kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense