AdSense

piątek, 27 czerwca 2014

Zupa ziemniaczana z koperkiem

Zupa ziemniaczana to danie raczej pospolite. Wydaje się, że każdy ją zna, a jednak tak nie jest. Ostatnio została chyba trochę zapomniana. Warto ją przypomnieć bo to "tanie danie niesłychanie", a przy tym bardzo łatwe i całkiem smaczne. Można wrzucić do zakładki "awaryjne".



ok. 1 kg ziemniaków
ok. 2 litry wody
pól średniej marchewki
kilka gałązek pietruszki
gałązka selera
1/3 szklanki oleju
2 pełne łyżki mąki pszennej
połówka cebuli
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawa np. Kucharek
sól, przyprawa do zup w płynie

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką na kilka minut. Doprawić do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense