Zupa ziemniaczana to danie raczej pospolite. Wydaje się, że każdy ją zna, a jednak tak nie jest. Ostatnio została chyba trochę zapomniana. Warto ją przypomnieć bo to "tanie danie niesłychanie", a przy tym bardzo łatwe i całkiem smaczne. Można wrzucić do zakładki "awaryjne".
ok. 1 kg ziemniaków
ok. 2 litry wody
pól średniej marchewki
kilka gałązek pietruszki
gałązka selera
1/3 szklanki oleju
2 pełne łyżki mąki pszennej
połówka cebuli
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawa np. Kucharek
sól, przyprawa do zup w płynie
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką na kilka minut. Doprawić do smaku.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
AdSense
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz