Składniki ciasta:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
ok. 70 dag truskawek
1 opakowanie kisielu truskawkowego
4-5 łyżek cukru
cukier puder do posypania
Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroić na połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Piec jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz