AdSense

wtorek, 1 lipca 2014

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy.


Składniki ciasta:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag margaryny
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
ok. 70 dag truskawek
1 opakowanie kisielu truskawkowego
4-5 łyżek cukru
cukier puder do posypania

Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroić na połówki, wymieszać z cukrem i sypkim kisielem, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Na wierzch wylać pozostałą część ciasta. Piec  jeszcze ok. 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense