AdSense

niedziela, 13 lipca 2014

Rogaliki nadziewane czekoladą

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam cukier wanilinowy. Chciałam aby rogaliki były słodkie i pachnące wanilią.


Ciasto:
1 1/2 szkl. maślanki
4 szkl. mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Dodatkowo:
jajko rozbełtane z mlekiem (kilka łyżek)
4-5 łyżek cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Nutella lub inny krem czekoladowy

W naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto, rozmieszać drożdże z odrobiną wody i szczyptą cukru. Odstawić na 5 minut.Dodać lekko podgrzaną maślankę i 2 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać. Gdy składniki się połączą odstawić na 45 min pod przykryciem.Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko, sól, olej, pozostałą mąkę wymieszaną z sodą.Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, podzielić na 8 części i formować rogaliki nadziewając je czekoladą. Każdy rogalik smarować na wierzchu jajkiem rozbełtanym z mlekiem i zamaczać w cukrze wymieszanym z cukrem wanilinowym. Piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut. Studzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense