AdSense

sobota, 5 lipca 2014

Letni tort

 I jeszcze raz truskawki. Tym razem w towarzystwie jagód. Letni tort z sezonowymi owocami  ozdobiony bitą śmietaną. Użyłam truskawek świeżych do kremu i mrożonych do galaretki.


Biszkopt
8 jajek
9 łyżek mąki krupczatki
9łyżek cukru
1 łyżka oleju
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej)
ok. 50 dag truskawek
ok. 1 szklanka jagód
1 kostka masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki spirytusu

Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy.

Galaretki rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić.

Utrzeć krem z masła i cukru. Dodać ok. 20 dag truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus.

Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną włożyć na dno tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe truskawki. Zalać tężejącą galaretką truskawkową. Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić. Gdy galaretka zastygnie ułożyć pozostałe ciasto i wysypać jagody. Zalać galaretką agrestową. W razie potrzeby wyrównać kolejną porcją galaretki. Udekorować bitą śmietaną.




1 komentarz:

  1. Dziękuję.Torcik został upieczony spontanicznie. Wyszedł kolorowy i całkiem ciekawy.

    OdpowiedzUsuń

AdSense