AdSense

środa, 9 lipca 2014

Piegusek biszkoptowy z kremem

Piegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko.


6 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
1 łyżka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wody
1 łyżka oleju

Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Upiec, wystudzić.

Krem:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kostka masła (koniecznie masło, nie margaryna)

Do dekoracji:
polewa czekoladowa lub starta gorzka czekolada

 Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Ucierać, aż powstanie gładki krem.

Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Udekorować polewą czekoladową lub startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense