AdSense

środa, 23 lipca 2014

Sok z aronii

        Jeszcze nie czas na zbiory owoców aronii, która dojrzeje dopiero jesienią. Natomiast coraz trudniej o liście wiśni, które znakomicie poprawiają smak soku z cierpkiej aronii. Można je zebrać latem i zamrozić. Przepis na sok z aronii o smaku wiśni od dawna krąży w internecie, a jednak wiele osób rezygnuje z przetwarzania tych wartościowych owoców. Nie dawno słyszałam narzekanie, że nie wiadomo co z tym zrobić bo takie niedobre. Dlatego przypominam ten przepis teraz.

10 szklanek owoców aroni
2 kg cukru
ok. 200 szt. liści wiśni
2 łyżki kwasku cytrynowego
3 litry wody

Aronię i liście wiśni zalać wodą, zagotować. Wsypać cukier, gotować ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy. Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin. Co jakiś czas przemieszać. Następnie przecedzić. Sok rozlać do słoiczków i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense