AdSense

piątek, 18 lipca 2014

Rolada z jagodami i budyniem

Rolada biszkoptowa z jagodami i budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie.



Potrzebujemy:

4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 litra mleka
3 łyżki cukru
1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka)

ok. półtorej szklanki jagód

Cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić do całkowitego wystudzenia, aby budyń dobrze stężał. Gdy rolada jest już całkowicie wystudzona, zdjąć ściereczkę. Ciasto obsypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda-musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pięknie i apetycznie wygląda :) Kawałeczek porywam do herbatki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Do herbatki w sam raz.

    OdpowiedzUsuń

AdSense