Krupnik z kaszą bulgur, z dodatkiem pieczarek i czerwonej fasoli. Myślę, że to całkiem niezły sposób tę pożywną kaszę, która staje się coraz bardziej popularna. U mnie pojawiła się pierwszy raz.
2 litry wody
2 łyżki oliwy z oliwek
6-7 pieczarek
2/3 szklanki kaszy bulgur
Pól małej cebuli
2 średniej wielkości ziemniaki
Marchewka
Gałązka selera
Kilka gałązek pietruszki
2 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1-2 łyżki posiekanego koperku
Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie)
Obrane i pokrojone pieczarki poddusić na oliwie razem z cebulą.Kaszę przepłukać na sicie dodać do pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić do smaku. Gotową zupę przestudzić i zabielić śmietaną.
Etykiety
- AWARYJNE (19)
- BABKI (14)
- CIASTA PRZEKŁADANE (21)
- CIASTA UCIERANE (18)
- CIASTA Z OWOCAMI (46)
- CIASTKA (23)
- CO NIECO (56)
- DANIA MIĘSNE (32)
- DOMOWE WĘDLINY (9)
- DROŻDŻÓWKI (21)
- HOBBY (2)
- KREMÓWKI (12)
- KRUCHE (23)
- MAKOWCE (6)
- NA IMPREZKĘ (81)
- OBIAD (63)
- PIECZYWO (20)
- PIERNIKI (6)
- PIZZA (1)
- PRZETWORY (12)
- SAŁATKI (24)
- SERNIKI (21)
- SŁODKOŚCI (146)
- SMAROWIDŁA (4)
- ŚNIADANIE (3)
- ŚWIĄTECZNIE (48)
- TORTY (8)
- ZAPIEKANKI (5)
- ZUPY (4)
Dzisiaj miałam na obiad krupnik, ale z tą kaszą jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńJa też wcześniej nie próbowałam. Kaszę bulgur kupiłam przy okazji zakupu błonnika. W rodzinie zdania były podzielone. wg mnie zupa całkiem ok.
OdpowiedzUsuń